Als je start met een bedrijf, dan komt er veel op af. Er moet veel geregeld worden en je moet veel uitzoeken. Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende regelingen en subsidie voor startende ondernemers beschikbaar zijn? Je moet ze alleen weten te vinden. We zetten er aantal voor je op een rij en geven je tips om de subsidie in de wacht te slepen.
Subsidie voor startende ondernemers
De meest bekende regeling voor startende ondernemers is natuurlijk de startersaftrek. Toch is dat zeker niet de enige tegemoetkoming door de overheid die je als starter kunt krijgen. Zo zijn er tientallen andere regelingen en subsidies voor startende zzp’ers en mkb’ers beschikbaar. Niet alleen op gemeentelijk of Europees niveau zijn er subsidies beschikbaar, ook regionaal en provinciaal zijn allerlei regelingen voor starters te vinden.
Hulp nodig?Fiscale regelingen: Zelfstandigenaftrek en startersaftrek
De startersaftrek is onderdeel van de zelfstandigenaftrek. Wanneer je hiervan gebruik maakt en voldoet aan de voorwaarden, dan mag je een extra bedrag van je belastbare winst aftrekken. Je betaalt je op die manier minder belasting. De startersaftrek komt bovenop de zelfstandigenaftrek en kan zodoende extra belastingvoordeel opleveren. De belangrijkste voorwaarde waaraan je moet voldoen, is het urencriterium. Hiervoor moet je een minimaal aantal uren per jaar aan je eigen bedrijf hebben besteed. Alle uren die je aan je bedrijf besteedt tellen mee, ook de uren die je niet in rekening brengt aan je klanten. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je nodig hebt voor je administratie, afspraken en het maken van je bedrijfswebsite.
Krediet en leningen voor starters
Voor starters staan diverse mogelijkheden open een krediet of lening te krijgen om voldoende startkapitaal bij elkaar te vergaren. Zo kun je gebruik maken van het MKB- of microkrediet. Deze kun je aanvragen bij Qredits en het bedrag kan variëren van € 50.000 tot € 250.000.
Ook de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) kan je helpen om verder te komen met je bedrijf. Wanneer je als ondernemer te weinig onderpand hebt om geld te lenen, dan kun je misschien door BMKB een borgstelling krijgen. Op die manier worden het onderpand en financierbaarheid van je bedrijf vergroot. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)helpt je hier verder mee.
Ook het innovatiekrediet kan jou als startende ondernemer helpen om je bedrijf op poten te zetten. En met een lening uit de Vroegfasefinanciering (VFF) kun je onderzoeken of jouw idee wel een kans van slagen heeft op de markt. Deze openstelling van deze soorten subsidie kunnen veranderen in de loop van de tijd. De actuele openstaande subsidies voor starters, zzp’ers en mkb’ers kun je vinden op de website het RVO.
Overige subsidies voor startende ondernemers
Er zijn niet alleen landelijke subsidies voorhanden, ook de verschillende provincies stellen subsidies beschikbaar. De subsidies en regelingen die op dit moment openstaan voor ondernemers uit Noord-Brabant, kun je terugvinden op het Ondernemersplein.
Daarnaast kun je voor diverse subsidies in aanmerking komen als je een nieuw product gaat ontwikkelen, zorgt voor een innovatie die de uitstoot van schadelijke stoffen verminderd, als je investeert in energiebesparing of gaat samenwerken met bedrijven in minder ontwikkelde landen.
Tips om een subsidie in de wacht te slepen
Dat je een subsidie hebt aangevraagd, wil nog niet zeggen dat je hem daadwerkelijk toegewezen krijgt. Een subsidie aanvragen is niet altijd even makkelijk. Wanneer je rekening houdt met de volgende tips, maak je meer kans:
- Wees op tijd. Vraag subsidie aan voordat je begint. Zodra je al begonnen bent met bijvoorbeeld de ontwikkeling van een product, dan kom je meestal niet meer in aanmerking. Verder hebben de meeste subsidieaanvragen een stipte deadline. Een aanvraag indienen na de gestelde deadline is dan ook niet mogelijk. Let op: dit komt aan op de minuut!
- Hou rekening met een lange beslistermijn. Er gaat meestal een behoorlijk lange periode overheen voordat je daadwerkelijk te horen krijgt of je de subsidie krijgt. Wil je snel van start? Dan is het verstandig om rekening te houden in met een mogelijke vertraging als je moet wachten op het besluit van de overheid. Misschien wil je liever snel starten zonder subsidie.
- Zorg voor een goede projectadministratie. Hou er rekening mee, dat je een projectadministratie moet bijhouden wanneer je de subsidie inderdaad toegewezen krijgt. Zo moet je achteraf aan kunnen tonen, dat je de begrote kosten ook daadwerkelijk hebt gemaakt, maar is het vooraf ook belangrijk dat je kunt aantonen dat je cijfers in orde zijn. In veel gevallen is een accountantcontrole noodzakelijk.
- Verzamel relevante informatie. Het is van belang dat jouw aanvraag zo goed mogelijk aansluit op de voorwaarden van de subsidie en het programma. Soms zul je wat aanpassingen moeten maken om binnen de gestelde voorwaarden te komen. Hoe meer informatie je hebt over de subsidie, het thema en de voorwaarden, hoe beter je jouw project kunt laten aansluiten op de vereisten.
- Vergelijk je opties met en zonder subsidie. Voordat je alles aanvraagt, is het verstandig om je opties even naast elkaar te leggen. Misschien is het voor de subsidie nodig om je project aan te passen of moet je meer kosten maken, waardoor de subsidie eigenlijk niet zo voordelig meer is. Welke optie is voor jou de beste?
Schakel een hulplijn in
Het aanvragen van een subsidie of zelfs maar erachter komen voor welke subsidie jij als starter in aanmerking komt, is een tijdrovend en ingewikkeld karwei. De6voorOndernemers heeft diverse specialisten die je kunnen helpen. Zij geven je kosteloos advies, zodat je optimaal gebruik kunt maken van alle mogelijke regelingen en subsidies voor jou als startende ondernemer uit de gemeente Roosendaal, Halderberge, Etten-Leur, Zundert, Rucphen of Moerdijk.
Doe de check
Onze specialisten helpen je met gratis advies
Vul de check in
Kies de specialist
Neem Contact op