In gesprek met...
wethouder Danny Dingemans

04 mei 2023

In gesprek met

In gesprek met wethouder Danny Dingemans

Binnen gemeente Moerdijk is Danny Dingemans de wethouder met economische aangelegenheden, mobiliteit, ruimtelijke ordening en wonen in zijn portefeuille. Hoe kijkt hij aan tegen ondernemerschap? Hoe wil de gemeente Moerdijk er voor haar ondernemers zijn? En wat voor onderneming zou hij zelf hebben, mocht hij ooit voor zichzelf beginnen? Je leest het hier!

Hoe belangrijk is de rol van ondernemers voor de gemeente Moerdijk?

Ondernemers zijn heel belangrijk voor de gemeente. Zij brengen nieuwe ideeën, zijn innovatief en stellen ons op de proef. Vanuit de economie portefeuille gezien zijn ondernemers ook echt de welvaartsmotor. Ik heb veel respect voor mensen die het ondernemersavontuur aangaan en risico willen lopen, vaak hard moeten werken en met vele ups en downs moeten omgaan.

Op welke manieren is de gemeente er voor de ondernemer?

Zoals ik het zie hebben wij als gemeente drie rollen te vervullen richting onze ondernemer. Te beginnen met de vergunningenkant. Op het moment dat je als ondernemer bijvoorbeeld een exploitatievergunning nodig hebt, krijg je met de gemeente te maken. Daarnaast heeft de gemeente een belangrijke netwerkfunctie waarbij we ondernemers aan elkaar verbinden.

En als laatste is er de inkomenskant. Wanneer het niet goed gaat met een ondernemer, dan bieden wij vanuit de gemeente diverse hulpmogelijkheden. Soms is dat iemand met een advies helpen om het bedrijf meer op orde te krijgen, en soms is dat helpen in financiële zin. Dit platform (De6voorOndernemers), draagt eraan bij om die hulpmogelijkheden voor ondernemers meer overzichtelijk te maken.

Ook hebben we onze accountmanagers bedrijven. Die zijn er voor alle ondernemers. Onlangs is er een extra accountmanager aangenomen die zich richt op ondernemers in de agrarische sector en het buitengebied. Ik wil graag dat onze accountmanagers goed weten welke bedrijven er zijn en hoe die eventueel iets voor elkaar kunnen betekenen.

in gesprek met Danny Dingemans - De6voorOndernemers

Wat is voor de nabije toekomst interessant om te weten voor ondernemers uit de gemeente Moerdijk?

Er staat een grote energietransitie in Moerdijk te gebeuren. We zien dat energie een belangrijke factor is het bedrijfsproces. Daarbij is energie voor veel ondernemers ook een flinke kostenpost. Wij willen de energie infrastructuur echt substantieel verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan meer elektrisch gaan. Dit heeft voor elke ondernemer impact.

Een andere ontwikkeling die interessant is voor ondernemers in Moerdijk, is de grote bouwopgave waar we mee bezig zijn. Zo willen we in de woningbouw in de komende tien jaar 2.700 woningen realiseren. Deze verandering gaat ook veel werkgelegenheid met zich meebrengen. En naast huizen en wegen die gebouwd worden, hebben we ook projecten rondom bedrijventerreinen. Het logistiek park wordt de komende jaren opgetrokken. Er staat gewoon veel werk te gebeuren. Automatisch liggen hier dus ook kansen voor ondernemers om hierop in te spelen.

Als u persoonlijk ooit nog een onderneming zou starten, wat zou dat dan zijn?

Ik kom echt uit een ondernemersgezin. Mijn vader had een bedrijf en mijn broertje heeft het overgenomen, dus ik ken het ondernemerschap van dichtbij. Toch ben ik zelf nooit ondernemer geweest. Ik ben ook docent, en in het verleden heb ik weleens onderwijsmateriaal ontwikkeld. Ik heb toen eens op het punt gestaan om dat op de markt te brengen. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om dat niet te doen. Maar zoiets zou het wellicht zijn. Al weet niet ik of ik dat als ondernemer zou willen doen.

Wat zou de gemeente Moerdijk kunnen leren van ondernemers?

De creativiteit, het innovatief zijn. Ondernemers maken meer hun eigen keuze. Daar zou ik soms wel een onsje meer van willen in het gemeentehuis. Met een wat meer ondernemende bril naar vraagstukken kijken.

Als wethouder met economische aangelegenheden in uw portefeuille, welke boodschap zou u de startende ondernemer willen meegeven?

Durf te vragen! Ga het niet allemaal zelf uitvinden en leer van anderen. Advies hoeft echt niet altijd veel geld te kosten. Er zijn altijd mensen die willen helpen. Zo ken ik veel succesvolle ondernemers die het bijna een soort ereschuld vinden om af en toe jonge ondernemers te helpen en die dat ook ontzettend leuk vinden!