Verplichte AOV voor zelfstandigen: vanaf wanneer?

22 mei 2023

Actueel

Hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer voldoende geld hebt om van te leven wanneer je uitvalt? Voor een korte ziekteperiode heb je misschien wat spaargeld achter de hand. Maar wat als je langdurig ziek bent? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan hierbij helpen. De meeste ondernemers hebben geen AOV. Op dit moment bestaat er niet zoiets als een verplichte AOV voor zelfstandigen. Maar het ziet er naar uit dat in de toekomst gaat veranderen.

Een verplichte AOV voor ondernemers

Al jaren wordt er binnen de politiek gesproken over een mogelijke verplichte AOV voor ondernemers. Maar hoe zit het nu precies? Na veel overleg tussen politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties is er een pensioenakkoord. Een belangrijk onderdeel van deze wet is de verplichte AOV voor ondernemers. Hiermee wil de overheid de grote groep ondernemers die nu onverzekerd zijn forceren om zich beter voor te bereiden op onverwachte situaties.

Naar verwachting treedt deze wet in 2027 in werking. Met een verplichte AOV voor ondernemers zijn alle werkenden in Nederland straks dus beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Dat zorgt voor minder risico’s en voor lagere kosten voor de samenleving als geheel. Een ander voordeel is dat verzekeraars ondernemers dan niet meer mogen uitsluiten. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld ondernemers met risicovolle beroepen. Ook zij hebben straks recht op een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering.

verplichte AOV voor zelfstandigen

Nadelen van de verplichte AOV

Niet iedereen is even enthousiast over het idee van een verplichte AOV voor ondernemers. Sommigen zijn bang voor een te hoge premie, waardoor ondernemers sneller in geldproblemen komen. Anderen vinden dat ondernemers zelf verantwoordelijk zijn een oplossing te zoeken om dergelijke risico’s te verkleinen. Jij als ondernemers weet zelf het beste wat past bij jouw situatie. Vrije keuzes en risico’s inschatten is tenslotte een wezenlijk onderdeel van het ondernemerschap.

De voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

 

Als ondernemer denk je natuurlijk na over de toekomst. Maar jij weet als geen ander dat je niet alles kunt voorzien. Wat als er iets gebeurt waardoor je (een periode) niet meer kunt werken? Is er dan een vangnet? Met een AOV kun je dit risico opvangen. Door een AOV te kiezen die echt bij jou als zelfstandige past, kun je met een gerust gevoel verder met datgene waar je goed in bent: ondernemen. Er zijn verschillende opties, zodat er altijd wel een AOV is die aansluit bij jouw wensen. Zo kun je bijvoorbeeld de duur van de wachttijd kiezen, zijn er opties voor preventie en re-integratie en kun je ervoor kiezen welk deel van je inkomen je wilt verzekeren (hoe lager het bedrag, hoe lager de premie). Wist je trouwens dat de premie van de AOV fiscaal aftrekbaar is?

verplichte AOV voor zelfstandigen

Hoe heb jij het nu geregeld?

Hoe de wet- en regelgeving er straks precies uit komt te zien is nog niet bekend. Het blijft dus nog een kwestie van afwachten en speculeren. In de tussentijd kan er altijd iets gebeuren waardoor jij als ondernemer niet kunt werken. Hoe heb jij dit voor jezelf geregeld? Vandaag de dag hebben de meeste ondernemers geen AOV. Een veel genoemde reden hiervoor is dat de premies aan de hoge kant zijn.

Wist je dat het mogelijk is om relatief goedkoop een AOV afsluiten? Juist omdat er nu nog geen wettelijke verplichtingen zitten aan de voorwaarden van die verzekering. Zo kun je bijvoorbeeld een AOV afsluiten die pas een aantal maanden nadat je arbeidsongeschikt bent geworden, uitbetaalt. Of een AOV die een stuk minder uitbetaalt dan je huidige inkomsten als ondernemer. Op zich zijn deze verschillende mogelijkheden natuurlijk positief, maar wees er wel op bedacht dat het hebben van een AOV als ondernemer niet automatisch betekent dat je ook goed bent verzekerd.

Verplichte AOV voor zelfstandigen

Arbeidsongeschiktheid is voor elke ondernemer een belangrijk onderwerp om bij stil te staan. De AOV voor ondernemers is nu nog niet verplicht, dus het is echt aan jou om dit goed te regelen. Verdiep je erin en schroom niet om je goed te laten adviseren. En je hoeft zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden. Neem ook eens een kijkje welke lokale specialisten van De6voorOndernemers jou hier kosteloos verder mee kunnen helpen.

Als ondernemer sta je er niet alleen voor!