Inspirerend verhaal van startende ondernemer Laura

03 augustus 2023

In gesprek met, Actueel

Geen hulp, maar een sparringpartner

Het inspirerende verhaal van startende ondernemer Laura

 

Stel: je hebt de moedige stap gezet om je vaste baan op te zeggen en je passie te gaan volgen. Je gaat ondernemen! Al snel zul je merken dat er heel wat komt kijken bij het ondernemerschap. Gelukkig hoef je het wiel niet helemaal zelf uit te vinden. Op allerlei gebieden is er kennis beschikbaar en zijn er mensen met wie je kunt sparren. Fotograaf Laura van der Burgt deelt haar inspirerende ondernemersverhaal en welke rol het Ondernemersklankbord (het OKB) daarin heeft gespeeld.

Laura’s ondernemersverhaal

“Voordat ik mijn ondernemersavontuur begon, had ik een goede baan in de financiële wereld. Ik had het best goed voor elkaar. Maar of het mijn passie was? Nee. Toen Corona om de hoek kwam kijken, moest ik, net als veel andere mensen, thuis werken. Tijdens die periode bekroop me steeds meer het gevoel dat continu achter de laptop zitten niet iets is wat ik mijn hele werkende leven wil doen.

Fotografie is altijd al een hobby van me geweest. Ik dacht: zou ik daar niet mijn beroep van kunnen maken? Ik besloot om een dag per week minder te gaan werken, zodat ik de opleiding tot vakfotograaf kon volgen. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik er helemaal voor wilde gaan. Ik besloot de stap te wagen. Ik heb mijn baan opgezegd om voor mezelf te beginnen als zelfstandig fotograaf. Ik zeg weleens dat het voelt alsof ik uit een gouden kooi ben gestapt. Mijn werk, maar ook mijn salaris, collega’s, status, alles werd anders. Het is echt een transformatieproces geweest.

Verhaal startende ondernemer en de6voorondernemers

Nu moet het wel gaan lopen

Toen ik net begon met ondernemen dacht ik dat de klanten vanzelf wel naar mij toe zouden komen. Ik bouwde mijn eigen website en begon met sociale media, maar de klanten kwamen niet. Misschien was ik een tikkeltje naïef. Tegelijkertijd was ik wel heel actief aan het netwerken. Zo liep ik veel netwerkbijeenkomsten af, natuurlijk vanuit het idee om mensen te ontmoeten, maar het hield me ook een spiegel voor. Want tijdens die bijeenkomsten moest ik telkens mijn bedrijf pitchen.

Al snel merkte ik dat ik nog geen sterk verhaal had. Oké, ik was fotograaf, maar wat voor fotograaf precies? Waar lag mijn expertise? Het werd me duidelijk dat ik focus nodig had. Ik kwam in aanraking met Start2Grow en bij hen heb ik geleerd om die focus aan te brengen en mijn niche te definiëren. Zo kwam ik tot het idee om workshops smartphone fotografie te organiseren. Ook heb ik mijn andere pijler gekozen, dat is vrouwelijke ondernemers fotograferen waarmee ik inzet op visual storytelling. Ik wil hun passie zichtbaar maken. Inmiddels ben ik ook gestart met het organiseren van netwerkwandelingen. Deze pijlers hebben mij veel richting gegeven.

Verhaal startende ondernemer en de6voorondernemers

Van focus naar zichtbaarheid

Maar vervolgens had ik nog flinke stappen te maken op gebied van zichtbaarheid. Ik denk dat ik daar als startende ondernemer nog een beetje onzeker over was. Voor dat onderdeel ben ik bij het Ondernemersklankbord (OKB) terecht komen, en wel bij Henk van Ooijen (ook te vinden als specialist op De6voorOndernemers.nl). Henk heeft veel kennis en ervaring op gebied van marketing dus dat kwam goed uit. Met behulp van Henk heb ik onder andere mijn huisstijl en logo ontwikkeld.

Ook geeft hij me net dat duwtje in de rug wanneer ik dat nodig heb. Zo kwam hij met de suggestie om al mijn contacten in te lichten over het feit dat ik een foto-business ben gestart. Ik ben opgegroeid met de overtuiging ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Dat maakt dat ik altijd even een drempel over moet voordat ik zulke acties wil uitvoeren. Maar als ik het eenmaal gedaan heb, voelt het heel goed. Het Ondernemersklankbord heeft me daar echt goed bij geholpen.

De tip die ik mezelf als startende ondernemer zou willen geven

Ik ben nu 58 jaar en heel gelukkig met mijn werk. Achteraf denk ik dat ik de stap naar ondernemerschap eerder had willen maken. In mijn vorige baan wist ik altijd precies waar ik aan toe was. Het ondernemerschap is een stuk veelzijdiger. Gevoelsmatig heb ik het nu veel drukker.

Mijn plannen en dromen voor de toekomst zijn dat ik een hoop vrouwen mag fotograferen. Maar ik sta ook open voor andere initiatieven. Naast fotograaf ben ik ook nog vrijwilliger (maatje), en volg ik een opleiding tot natuurgids. Het lijkt me heel mooi dat al die elementen binnen mijn bedrijf bij elkaar komen. Ja, dat is mijn droom voor de toekomst.

Geen hulp, maar een sparringpartner

Mijn tip voor andere startende ondernemers is om niet bang te zijn om hulp te zoeken. Ik noem het ook liever sparren in plaats van hulp zoeken. Dat klinkt fijner en gelijkwaardiger. En zo heb ik het met Henk van het OKB ook echt ervaren. Een onafhankelijke blik kan zo waardevol zijn. Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn.”

Ben jij ook een startende ondernemer en heb jij behoefte aan iemand die met je meedenkt en je wanneer nodig een duwtje in de rug geeft? Kijk dan snel of er bij de specialisten van De6voorOndernemers (waaronder Paul van Start2Grow en Henk van het Ondernemersklankbord) de ideale sparringpartner voor jou tussen zit!