Subsidies en financiering voor startende ondernemers

11 maart 2024

Actueel

Ben je van plan om je eigen onderneming te starten? Gefeliciteerd! De reis naar het ondernemerschap is opwindend, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral op financieel gebied. Door alle verschillende subsidies en financiële regelingen kun je als startende ondernemer een vliegende start krijgen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dat aanpakt. Wij helpen je graag op weg!

De eerste stappen in financiering en subsidies

Het oprichten van een eigen bedrijf kost vaak veel tijd, geld, en moeite. In de opstartfase is de kans groot dat je nauwelijks winst maakt. Om dit risico te dekken en ondernemen te stimuleren, biedt de overheid diverse regelingen en subsidies voor starters.

Welke subsidies en regelingen zijn er voor starters?

Voor startende ondernemers zijn er talloze subsidies en regelingen beschikbaar. Deze variëren van fiscale voordelen zoals de startersaftrek en MKB-winstvrijstelling, tot financieringen en voorschotten. Ook zijn er Europese, nationale, regionale en soms zelfs gemeentelijke subsidies beschikbaar, naast algemene subsidies die voor elke ondernemer toegankelijk zijn.

financiering voor startende ondernemers
financiering voor startende ondernemers

Enkele belangrijke regelingen en subsidies

 1. Startersaftrek: Een fiscale subsidie bedoeld om het starten van een bedrijf te stimuleren, bovenop de zelfstandigenaftrek.
 2. Zelfstandigenaftrek: Een fiscale subsidie voor zelfstandige ondernemers die een bepaald bedrag van de winst mogen aftrekken.
 3. MKB-winstvrijstelling: Hiermee mag je een percentage van de winst aftrekken waardoor je minder belasting betaalt, zonder te voldoen aan het urencriterium.
 4. Kleine ondernemingsregeling (KOR): Biedt vrijstelling voor de btw als je verwacht niet meer dan € 20.000 omzet te maken.

De kracht van informatie

Kennis is macht, zeker wanneer je start met ondernemen. Naast de hierboven genoemde regelingen, zijn er specifieke subsidies en regelingen voor activiteiten die bijdragen aan duurzaamheid, innovatie, en internationale samenwerking.

Extra starterssubsidie

De kans op extra subsidies is groter wanneer je onderneming vernieuwend en duurzaam is. Denk hierbij aan investeringen in energiebesparende maatregelen of de ontwikkeling van nieuwe producten.

Regionale subsidies

Vergeet niet bij je gemeente na te vragen of er speciale regelingen zijn voor jouw onderneming. Regionale subsidies kunnen net dat extra steuntje in de rug geven.

Subsidie- en financieringswijzer

Voor een direct overzicht van toepasselijke subsidies en regelingen, is de subsidie- en financieringswijzer van de RVO een uitstekende bron. Hiermee zie je snel welke regelingen in jouw situatie en regio van toepassing zijn.

Hulp nodig?
financiering voor startende ondernemers

Hoe vind en krijg je financiering en subsidies?

Het vinden van de juiste financiering en subsidies vereist grondige voorbereiding. Zorg dat je de vereisten kent en volg het aanvraagproces zorgvuldig. Een goede voorbereiding omvat onder andere een gedetailleerd businessplan en financiële prognoses.

Bouw relaties op met mogelijke financiers en subsidieverstrekkers

 • Toegang tot informatie: Netwerken biedt toegang tot waardevolle informatie die niet altijd openbaar beschikbaar is. Dit kan inzicht geven in welke financiers en subsidieverstrekkers het meest geschikt zijn voor jouw onderneming.
 • Persoonlijke aanbevelingen: Een persoonlijke introductie of aanbeveling kan deuren openen die anders gesloten zouden blijven. Financiers en subsidieverstrekkers nemen aanbevelingen van hun vertrouwde netwerk vaak serieus.
 • Leermogelijkheden: Door te netwerken met ervaren ondernemers en financiers leer je van hun ervaringen en fouten, wat je kan helpen om betere beslissingen te maken voor je eigen onderneming.
 • Versterken van je merk en/of naamsbekendheid: Regelmatig netwerken helpt bij het opbouwen van een sterke merkidentiteit. Hoe meer mensen je en je onderneming kennen, hoe groter de kans dat je wordt herinnerd wanneer er kansen zich voordoen.

Zorg voor een sterk businessplan en een overtuigende pitch

 • Visie en strategie duidelijk maken: Een goed businessplan presenteert niet alleen je visie, maar legt ook gedetailleerd uit hoe je deze visie werkelijkheid gaat maken. Het toont aan dat je een duidelijke strategie en begrip van de markt hebt.
 • Bewezen levensvatbaarheid: Financiers en subsidieverstrekkers zoeken bewijs dat je onderneming levensvatbaar is. Een sterk businessplan biedt dit bewijs door grondige marktanalyses, financiële prognoses en een duidelijk uitgewerkt bedrijfsmodel.
 • Overtuigingskracht: Een overtuigende pitch is essentieel om de aandacht en interesse van potentiële investeerders of subsidieverstrekkers te wekken. Het is jouw kans om te laten zien waarom jouw onderneming succesvol zal zijn en waarom zij daaraan zouden moeten bijdragen.
 • Risicobeperking: Door een goed doordacht businessplan en een sterke pitch te hebben, minimaliseer je de waargenomen risico’s voor investeerders of subsidieverstrekkers. Dit vergroot de kans op financiering aanzienlijk.
Financiering voor startende ondernemers

Kosteloos advies van lokale specialisten?

Met De6voorOndernemers sta je er niet alleen voor. Hier is hoe het werkt:

vul de check in

Kies de specialist

Neem Contact op

Klaar om te starten met ondernemen?

Met de juiste voorbereiding en kennis van beschikbare subsidies en financiering voor startende ondernemers kun je een solide basis leggen voor jouw onderneming. Door goed geïnformeerd van start te gaan, creëer je een voorsprong en maak je de beste kans op een succesvolle onderneming.
Het landschap van subsidies en financieringsmogelijkheden voor startende ondernemers in Nederland is rijk en divers, en biedt talloze kansen om je onderneming een vliegende start te geven.

Echter, door de overvloed aan opties en het feit dat deze regelmatig veranderen, is het praktisch onmogelijk om een compleet en altijd actueel overzicht te bieden. Elk bedrijf is uniek, en de specifieke kansen die het beste passen bij jouw situatie en ambities kunnen variëren.

Als je wilt ontdekken welke subsidies en financieringsmogelijkheden precies op jouw onderneming van toepassing zijn, nodigen we je van harte uit om contact op te nemen met De6voorOndernemers. Onze experts staat klaar om je gratis advies te bieden, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare ondersteuning om je droom te realiseren. Start vandaag nog je reis naar succesvol ondernemerschap met de juiste financiële steun aan je zijde.

Doe de gratis hulp voor ondernemers check
Financiering voor startende ondernemers