In gesprek met Coby Eestermans van Over Rood

06 juli 2023

In gesprek met

In gesprek met Coby Eestermans van Over Rood

De vrijwilligers van Over Rood begeleiden en ondersteunen ondernemers bij een (door)start, schulden, administratieve achterstanden en bedrijfsbeëindiging. We spraken met Coby Eestermans, vestigingsmanager van Over Rood Breda. Zij is daarnaast één van de specialisten van De6voorOndernemers. Ze legt uit wat Over Rood uniek maakt.

Kun je ons meer vertellen over wat Over Rood doet?

Wij begeleiden ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. Of je nu te weinig omzet maakt, een bedrijf wilt starten, je bedrijf moet stoppen, schulden hebt, failliet dreigt te gaan of bent gegaan of achterloopt met je bedrijfsadministratie. Bij ons ben je als ondernemer altijd (zijnde) welkom. Onze vrijwilligers helpen door eerst de problemen in kaart te brengen en dan met de ondernemer samen te zoeken naar de juiste oplossing. Wij ondersteunen (helpen) net zo lang tot de ondernemer het zelf weer aankan óf bij het juiste loket verder geholpen wordt.

Hoe ben je zelf bij Over Rood terecht gekomen?

Net voordat corona in beeld kwam, ging ik met pensioen. Ik wilde graag actief blijven en iets betekenen. Een vriendin van mij wees me op Over Rood. Ik ben begonnen als trajectmanager. Ik vond het direct heel leuk en mooi werk. Vandaag de dag ben ik vestigingsmanager van Over Rood Breda!

Over Rood

Wat maakt Over Rood uniek?

Een bijzonder aspect van Over Rood is dat wij neutraal zijn. We hebben écht aandacht voor de mens en het verhaal achter de onderneming. Onze rol ligt grotendeels in het naast de ondernemer staan: letterlijk een steun in de rug. De meeste vrijwilligers zijn zelf ondernemer of zijn ondernemer geweest en willen met hun kennis het verschil maken. Dit is van enorme meerwaarde, want niemand snapt een ondernemer zo goed als een andere ondernemer. Allemaal zetten wij onze expertise met liefde in om ondernemers te begeleiden naar een financieel gezonde toekomst.

Ook hebben we onze accountmanagers bedrijven. Die zijn er voor alle ondernemers. Onlangs is er een extra accountmanager aangenomen die zich richt op ondernemers in de agrarische sector en het buitengebied. Ik wil graag dat onze accountmanagers goed weten welke bedrijven er zijn en hoe die eventueel iets voor elkaar kunnen betekenen.

Wat heb je nodig als je vrijwilliger wilt zijn bij Over Rood?

Ik zeg altijd dat deze rol bij je moet passen. De menselijkheid is erg belangrijk bij Over Rood. Je moet goed kunnen luisteren en geen oordeel hebben. En natuurlijk helpt het als je orde kunt scheppen en iets weet van belastingen.

Wat zou de overheid in jouw ogen kunnen doen om ondernemers beter te helpen?

We merken dat een deel van de ondernemers die bij ons komen in de problemen zijn gekomen, doordat ze de weg niet goed weten binnen alle regels en bureaucratie. Ze starten dan vaak als zzp’er (al dan niet noodgedwongen), en zijn niet goed op de hoogte van wat daar allemaal bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan belastingen en andere regelgeving. Als dat niet duidelijk is worden dingen niet goed geregeld en kom je al snel in de problemen. Dat zien wij vaak terug. Ik denk dat daar nog veel kansen liggen op gebied van preventie of voorlichting door de overheid en de gemeentes.

Waarom wachten veel ondernemers lang voordat ze aan de bel trekken bij financiële problemen?

Soms heeft het ook te maken met cultuur of hoe men denkt over hulp zoeken bij financiële problemen. Ik denk dat vaak ook met trots te maken heeft. Een ondernemer wil natuurlijk dat zijn onderneming slaagt. Het kan moeilijk zijn om de stap naar hulp te zetten.

Hoe zie je de toekomst van Over Rood?

Inmiddels bestaat Over Rood al tien jaar! Het zou natuurlijk geweldig zijn als we in de toekomst overbodig worden, maar dat zie ik helaas niet gebeuren. We worden juist steeds vaker ingezet, het aantal aanmeldingen zien we sterk stijgen.

Wat is jouw boodschap aan ondernemers?

Mijn belangrijkste tip is om niet alleen te blijven tobben wanneer je financiële problemen hebt. Veel ondernemers blijven de zorgen veel te lang alleen dragen en dat is ontzettend zwaar. Het helpt enorm wanneer er iemand naast je staat, je helpt en niet veroordeelt.

Meer weten? Ga naar Over Rood of zoek Coby op in de lijst met specialisten van De6voorOndernemers en neem contact op met haar.