Meerderheid ondernemers verdient minder dan het minimumloon

07 december 2023

Actueel

Behoorlijk wat ondernemers verkeren in de problemen. Een meerderheid heeft een ondernemersloon van minder dan het minimumloon. De specialisten van De6voorOndernemers merken dat steeds vaker. Zij staan ondernemers in bijvoorbeeld financiële problemen te woord, en proberen hen (kosteloos) naar een oplossing te begeleiden. Het zijn soms pittige gesprekken. Regelmatig nemen bezorgde ondernemers contact op met De6voorOndernemers. Ze redden het niet meer, het water staat hen aan de lippen en ze weten geen uitweg meer te vinden uit de malaise.

Minder dan het minimumloon verdienen

Deze situatie klinkt helaas maar al te bekend voor veel Nederlandse ondernemers. Het blijkt uit de 11e editie van de Kleinbedrijf Index dat de meerderheid van de Nederlandse ondernemers minder verdient dan het minimumloon. De oorzaak? Ondernemers streven naar de continuïteit van hun bedrijf, wat ten koste gaat van hun persoonlijk inkomen. Dit komt door de torenhoge lasten en regelgeving waar zij mee te maken hebben.

Het onderzoek, uitgevoerd door Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht, heeft een kleine duizend ondernemers onder de loep genomen. De data toont aan dat het aantal ondernemers met een inkomen lager dan het minimumloon significant is toegenomen. In het tweede kwartaal van 2023 verdiende maar liefst 58% van de ondernemers minder dan het minimumloon. Dit is een stijging van 11% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023.

Hulp om uitdagingen aan te gaan

De resultaten van het onderzoek sluiten aan bij de verhalen die de specialisten van De6voorOndernemers maar al te vaak horen. Ondernemers kwamen uit de moeilijke coronaperiode en werden vervolgens getroffen door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De uitdagingen bestaan vaak uit schulden bij de Belastingdienst en het terugbetalen van de coronasteunmaatregelen of schulden bij de verhuurder, leasebedrijf of leveranciers.

Het is duidelijk dat ondernemers voor flinke uitdagingen staan. Ondernemers die hulp nodig hebben bij het navigeren door deze complexe situatie kunnen terecht bij De6voorOndernemers voor ondersteuning en advies. Met onze expertise en begeleiding streven we ernaar om de ondernemers te helpen hun bedrijf gezond en winstgevend te houden.

minimumloon ondernemers

Impact van financiële problemen

Deze cijfers zijn zorgwekkend en laten zien dat veel zzp’ers en mkb’ers in Nederland het zwaar hebben. Financiële problemen hebben niet alleen impact op het persoonlijk inkomen, maar ook op de gezondheid en het welzijn van ondernemers. Het kan leiden tot stress, angst en andere gezondheidsproblemen. Dit heeft weer invloed op de bedrijfsvoering en kan uiteindelijk ook het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen.

De impact van deze financiële problemen reikt nog veel verder dan enkel de zakelijke sfeer; ze dringen ook door in het privéleven. Het constant worstelen om aan financiële verplichtingen en bedrijfsdoelen te voldoen, kan leiden tot enorme druk en spanningen in het gezin. Daarnaast kunnen deze zorgen en de daaruit voortvloeiende stress ook het sociale leven van de ondernemer flink beïnvloeden, waarbij vriendschappen en sociale activiteiten op een laag pitje komen te staan.

Doe de gratis hulp voor ondernemers check
minimumloon ondernemers

Verlichting voor ondernemers

De6voorOndernemers is er voor alle ondernemers uit de gemeentes Roosendaal, Etten-Leur, Moerdijk, Rucphen, Zundert en Halderberge. Met onze expertise in onder andere financiën, management en strategie helpen we ondernemers om hun bedrijf gezond en winstgevend te houden. Je kunt bij ons terecht voor gratis advies. Bij De6voorOndernemers kun je terecht met al je ondernemersvragen. Ook als het even niet zo goed gaat en je je zorgen maakt over de toekomst, kunnen onze specialisten je verder helpen. Als je wilt, kun je volledig anoniem informatie inwinnen. Alle specialisten gaan zeer zorgvuldig om met je gegevens. Wij begrijpen als geen ander hoe belangrijk discretie is.

BBZ: Bijstand voor ondernemers

Het aantal ondernemers dat een beroep doet op de BBZ (besluit bijstandsverlening zelfstandigen) is toegenomen doordat steeds meer ondernemers minder verdienen dan het minimumloon of zelfs het bijstandsniveau.

Zit je als ondernemer in financiële problemen of wil je je bedrijf beëindigen? Dan kan de BBZ-regeling een belangrijk vangnet zijn. Deze landelijke regeling biedt tijdelijke financiële ondersteuning, meestal in de vorm van een renteloze lening voor levensonderhoud of bedrijfskapitaal. Als je ondernemersinkomen in een boekjaar onder het sociaal minimum valt, wordt de lening omgezet in een gift.

Kosteloos advies van lokale specialisten?

Met De6voorOndernemers sta je er niet alleen voor. Hier is hoe het werkt:

vul de check in

Kies de specialist

Neem Contact op