Geen kwijtschelding belastingschuld, deurwaarder op de stoep?

08 juni 2023

Actueel

“Het zal mijn tijd wel duren.” Misschien is dat wat je dacht toen je de brieven van de Belastingdienst ontving en doorlas. In de brieven stond dat je kon gaan beginnen met het terugbetalen van de uitgestelde belastingen. Misschien dacht je oprecht dat die schuld volledig (of deels) kwijtgescholden zou worden. We moeten je teleurstellen, want vanaf half juli 2023 zet de Belastingdienst ongeveer 100 deurwaarders in om langs te gaan bij ondernemers met een betalingsachterstand.

Geen kwijtschelding belastingschuld

Kwijtschelding belastingschuld? Dat zit er niet in. Niet voor jou en niet voor al die andere ondernemers die nog niet zijn begonnen om de uitgestelde belastinggelden terug te betalen. De coronacrisis voorbij? Voor een flink aantal ondernemers dreigt er nu alsnog een crisis. Ruim 96.000 ondernemers hebben een achterstand opgelopen bij het terugbetalen en daarvan zijn er ruim 63.000 die nog helemaal niks hebben betaald. Dat zijn veel bedrijven, die alsnog de verschuldigde bedragen moeten voldoen. Is jouw onderneming daar eentje van? Dan is het zaak om in de actiemodus te schieten.

Geen kwijtschelding belastingschuld

Achterstand bij het betalen van de termijnbedragen

Als je gebruik hebt gemaakt van de betalingsregeling bijzonder uitstel, dan is het de bedoeling dat je vanaf 1 oktober 2022 bent begonnen met de aflossing. Als je niet zeker weet of je alle termijnen al hebt voldaan, dan kan het zijn dat er een achterstand van betaling is ontstaan. Weet je niet zeker of jij een achterstand hebt? Of weet je niet goed hoe groot de achterstand precies is? 

Op de speciale pagina van de Belastingdienst: Wat is uw achterstand voor de betalingsregeling bijzonder uitstel?/Achterstand termijnbetalingen kun je terugvinden hoe je de bedragen precies uit kunt rekenen. Kom je er niet uit? Dan kan één van de specialisten van de De6voorOndernemers je kosteloos verder helpen.

Doe de gratis hulp-voor-ondernemers check
Geen kwijtschelding belastingschuld

Ook op de lange termijn betalingsproblemen?

Heb je niet alleen nu betalingsproblemen, maar verwacht je die ook op de lange termijn? En lukt het niet om die problemen op te lossen? Dan is het belangrijk om snel een compleet beeld te krijgen van de financiële situatie van jouw bedrijf. Dat hoef je niet alleen te doen. Eén van de specialisten van De6voorOndernemers kan je daarbij helpen.

Ben je zzp’er, eigenaar van een eenmanszaak, maat van een maatschap of vennoot van een vof of cv en zijn er veel schulden? Dan kun je voor ondersteuning bij het aflossen van de belastingschulden terecht bij jouw gemeente. De gemeente kijkt mee naar jouw situatie en kan (in overleg met jou) zorgen voor een passend hulpverleningstraject op maat.

Voorkom erger

Dat de Belastingdienst aan de bel trekt, is niet zo vreemd. Er staat namelijk in totaal voor 16,5 miljard Euro aan coronabelastingschuld open. Daarvan zou ongeveer 6 miljard Euro niet meer inbaar zijn en zou dus niet meer binnenkomen. Om te voorkomen dat het bedrag daadwerkelijk zo hoog wordt, wordt vanaf half juli 2023 een heel leger van deurwaarders op pad gestuurd. Die deurwaarders komen in eerste instantie niet om meteen beslag op je spullen te leggen, maar om de situatie te bespreken en te kijken welke opties voor terugbetaling er voor jouw bedrijf zijn.

Wanneer er na dat eerste bezoek niets verandert, dan kan zo’n deurwaarder wel terugkomen met een dwangbevel of een beslaglegging. Heb jij een achterstand in de betaling of ben je nog niet begonnen met de afbetaling van je coronaschuld? Vanaf half juli krijg je als ondernemer dan sowieso een brief dat de betalingsregeling wordt ingetrokken. Dat betekent dat je het hele bedrag van de schuld binnen 14 dagen op de rekening van de Belastingdienst moet storten. Wil je dat voorkomen? Zorg op tijd voor duidelijkheid en vraag om hulp wanneer je er zelf niet meer uit komt.

Is stoppen met je onderneming de beste optie?

Hoe moeilijk ook, in sommige situaties kan het verstandig zijn om te stoppen met je bedrijf. Voor het nemen van zo’n besluit ga je niet over één nacht ijs en misschien vind je het fijn om er met een onafhankelijke partij over te praten. De specialisten van De6vanOndernemers staan voor je klaar om je te helpen met alle overwegingen die je maakt.

Blijkt (na veel wikken en wegen) dat je bedrijf beëindigen de beste optie is? Sta er dan wel bij stil, dat het bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst gewoon door loopt. Ook als je je bedrijfsactiviteiten volledig staakt, heb je van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om de belastingschuld door het bijzonder uitstel af te betalen. De regel is namelijk dat ondernemers deze belastingschuld ook na de staking van hun onderneming volledig moeten afbetalen. Alleen in uitzonderlijke individuele gevallen bestaat de mogelijkheid van (gedeeltelijke) kwijtschelding van de belastingschuld.