Bericht van Belastingdienst over bijzonder uitstel van betaling

06 april 2023

Actueel

Bericht van Belastingdienst over bijzonder uitstel van betaling

De corona periode is voor veel ondernemers een zware tijd geweest. Ook financieel. Ben jij een ondernemer die gebruik heeft gemaakt van het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis? Dan kun je in april 2023 misschien een bericht van de Belastingdienst ontvangen, bestaande uit een schuldenoverzicht en bijbehorend informatieblad.

Je krijgt het overzicht als je één of meer termijnen van de betalingsregeling niet of niet volledig hebt betaald of wanneer je niet volledig voldoet aan alle aangifte- en betalingsverplichtingen. In de brief vind je het bedrag dat volgens de betalingsregeling betaald moet worden en een uitleg over hoe je de betalingsachterstand kunt berekenen. Er zijn diverse mogelijkheden, maar ben je bang dat je er zelf niet uitkomt? Schakel dan kosteloos de hulp in van 1 van de specialisten van De6voorOndernemers.

Ademruimte tijdens de coronacrisis, maar nu?

Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Omdat het voor veel ondernemers tijdens de coronacrisis niet vanzelfsprekend was dat alle rekeningen op tijd betaald konden worden, is de regeling bijzonder uitstel van betaling in het leven geroepen. Dat gaf veel bedrijven extra ademruimte, maar nu is het moment gekomen waarop de Belastingdienst de balans op aan het maken is.

Wanneer jij met je bedrijf gebruik hebt gemaakt van de regeling en nog niet hebt voldaan aan de betalingsregeling, dan kun je vanaf 14 april 2023 een brief verwachten met daarin de actuele stand van zaken voor jouw onderneming. Misschien ben je sinds 1 oktober 2022 gestart met het terugbetalen van de belastingschuld, maar heb je een achterstand of ben je er nog helemaal niet mee begonnen. In beide gevallen valt de brief op je deurmat. Je vindt er het bedrag dat volgens de betalingsregeling betaald moet worden en een uitleg over hoe je de exacte hoogte van de betalingsachterstand kunt berekenen.

bijzonder uitstel van betaling

Wel een brief, maar geen achterstand?

Had je een achterstand, maar heb je deze ingehaald in de 2 weken voordat de brief verzonden is? Dan hoef je verder geen actie te ondernemen. Een andere optie kan zijn dat je per abuis een verkeerd betalingskenmerk hebt gebruikt, waardoor de Belastingdienst jouw betaling niet goed heeft kunnen verwerken. Je krijgt in dat geval het bedrag teruggestort, waarna je opnieuw kunt betalen (met extra aandacht voor het invullen van het juiste betalingskenmerk).

Had je geen betalingsachterstand en ook geen verkeerd betalingskenmerk? Dan krijg je alsnog bericht van de Belastingdienst. Elke ondernemer ontvangt vanaf nu namelijk elke 3 maanden een overzicht met alle openstaande aanslagen met daarbij een betalingsoverzicht per 1 oktober 2022 voor het bijzonder uitstel van betaling.

bijzonder uitstel van betaling

Hoe verder bij een betalingsachterstand?

Om de schuld, die is ontstaan door het bijzonder uitstel van betaling, terug te betalen heb je 60 maanden (5 jaar) de tijd gekregen. De bijbehorende termijn loopt van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027. Wanneer je een achterstand hebt opgelopen of het tijdelijk niet lukt om aan de verplichtingen te voldoen, dan zijn er 3 opties (die ook onderling te combineren zijn):

  • je vraagt eenmalig een betaalpauze aan die maximaal 6 maanden (of 2 kwartalen) mag duren;
  • je doet een verzoek om per kwartaal in plaats van per maand te betalen;
  • als de betalingsregeling minimaal € 10.000 bedraagt dan kun je ook verzoeken om de belastingschuld af te betalen in maximaal 84 maanden (7 jaar).

De betaalpauze is ook aan te vragen met terugwerkende kracht. Stel dat je gelijk vanaf de start (1 oktober 2022) niets hebt kunnen betalen, dan kun je de betaalpauze in laten gaan vanaf 1 oktober 2022. Op die manier is je gehele betalingsachterstand weggewerkt en kun je met een schone lei beginnen. Let op: de 3 verschillende opties staan open voor je als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Ook kunnen er gevolgen zijn voor het termijnbedrag, de looptijd van de betalingsregeling en (indien van toepassing) het bedrag aan invorderingsrente.

Ingewikkelde materie? Schakel hulp in

Het is nogal heel wat om je in te verdiepen en je hebt als ondernemer al genoeg aan je hoofd. Toch is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Als het je niet lukt om aan je betalingsverplichtingen te voldoen en je onderneemt niets, dan loop je het risico dat de regeling wordt ingetrokken. Of dat het bedrag aan invorderingsrente steeds verder oploopt en de schuld steeds hoger wordt.

Weet je niet goed wat je moet doen naar aanleiding van het bericht van de Belastingdienst over bijzonder uitstel van betaling? Schakel kosteloos 1 van de specialisten van De6voorOndernemers in. Juist wanneer je als ondernemer tegen financiële uitdagingen aan loopt, is het belangrijk om op tijd hulp te vragen. Doe de gratis check en je komt erachter welke specialist bij jouw vraag past.

Als ondernemer sta je er niet alleen voor. Maak gebruik van de mogelijkheden!