Van uitkering naar ondernemerschap: bedrijf starten vanuit WW

07 september 2023

Actueel

Ben jij recent je baan verloren en ontvang je nu een uitkering? Misschien lijkt het dan een onmogelijke opgave: een eigen bedrijf starten vanuit WW (werkloosheidsuitkering). Je bent immers al een tijdje uit de running, staat voor je gevoel met een half been buiten de maatschappij en hebt geen geld kunnen sparen om in een eventueel nieuw bedrijf te stoppen. Toch zou je het liefst een eigen bedrijf beginnen of als zzp’er aan de slag gaan. Het goede nieuws is dat dit kan, ook wanneer je zeker wilt zijn van inkomen. Ontdek hoe je met behulp van de startperiode van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) of urenkorting recht kunt behouden op (een deel van) je WW-uitkering terwijl je je eigen onderneming opbouwt.

Voorwaarden voor ondernemen vanuit de WW

Voordat je als zelfstandige aan de slag kunt, heb je toestemming nodig van het UWV. Jouw arbeidsadviseur bij het UWV zal beoordelen of je geschikt bent om een bedrijf te runnen. Een eerste stap is het volgen van de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ die wordt aangeboden door het UWV. Hier worden alle voorwaarden besproken. Vervolgens kun je jouw ondernemingsplannen bespreken met je adviseur en mogelijk een onderzoeksperiode van maximaal zes weken aanvragen. In deze periode werk je aan het ontwikkelen van je ondernemingsplan.

Onderzoeksperiode: een stap in de juiste richting

De onderzoeksperiode geeft jou de kans om je ondernemingsplan verder uit te werken en de haalbaarheid van je idee te onderzoeken. In deze periode ben je vrijgesteld van sollicitatieplicht, zodat je je volledig kunt focussen op je plannen. Je verzamelt informatie, bekijkt welke verzekeringen en middelen je nodig hebt en brengt je financiën in kaart. Dit alles binnen een tijdsbestek van maximaal zes weken.

Tijdens de onderzoeksperiode zijn bepaalde activiteiten niet toegestaan. Zo mag je nog geen klanten werven, reclame maken of je website online zetten. Deze activiteiten worden beschouwd als bedrijfsactiviteiten en zijn niet in lijn met de spelregels van de startersregeling van het UWV.

bedrijf starten vanuit WW

Het belang van een ondernemingsplan

Een goed ondernemingsplan is essentieel voor een succesvolle start. Hiermee zet je jouw ideeën vanuit je gedachten op papier. Dat plan geeft niet alleen inzicht in je ondernemersvaardigheden en marktpositie, maar ook in de levensvatbaarheid van je concept. Kun je er genoeg mee verdienen om van te leven?

Jouw kans van slagen is het grootst wanneer bij een bedrijf starten vanuit WW in een branche waarin je al ervaring hebt. Populaire keuzes onder WW’ers zijn onder andere de zakelijke dienstverlening, bouw- en houtbranche en financiële dienstverlening. Dit zijn tevens sectoren waarin veel andere ondernemers actief zijn. Een uitgebreid brancheonderzoek helpt je om kansen te ontdekken. Denk hierbij aan nieuwe trends, wet- en regelgeving, gemiddelde omzet en online aanwezigheid.

Gratis advies nodig? Doe de check
bedrijf starten vanuit ww

Bedrijf starten vanuit WW: verschillende manieren

Starten vanuit een WW-uitkering kan op drie manieren, waarbij je recht houdt op (een deel van) je uitkering:

1. Bedrijf starten met een startperiode
2. Bedrijf starten met urenkorting
3. Bedrijf starten zonder behoud van WW-uitkering

1. Bedrijf starten vanuit WW met een startperiode

Na de onderzoeksperiode kun je via je arbeidsadviseur een startperiode van 26 weken aanvragen. Tijdens deze periode kun je je volledig richten op je bedrijf en ontvang je 71% van je uitkering. Ongeacht het aantal uren dat je werkt of je verdiensten, zal je WW-uitkering altijd 70% (eerste twee maanden 75%) van je laatst verdiende salaris zijn. Tijdens de startperiode wordt hier 29% vanaf getrokken, wat betekent dat je ongeveer 49% van je laatst verdiende salaris behoudt. Sollicitatieplicht is gedurende deze periode niet van toepassing.

Deze startperiode vaak wordt aangeduid als de startersregeling, die door ongeveer een kwart van de WW-starters wordt benut. De adviseur beoordeelt of je in aanmerking komt voor deze regeling. Het doel van de startperiode is dat je na zes maanden volledig zelfstandig je bedrijf runt en geen uitkering meer ontvangt.

Voorwaarden voor de startperiode zijn:

  • Jouw ondernemingsplan moet aantonen dat je voldoende inkomsten genereert om van te leven.
  • Het verrichten van werk voor je voormalige werkgever die jou heeft ontslagen is niet toegestaan. Bij overtreding verlies je jouw uitkering gedurende de startperiode en riskeer je een boete.
  • Als je na de startperiode doorgaat als zelfstandige, moet je rapporteren hoeveel uur je aan je bedrijf besteedt.

Als je van plan bent om fulltime te gaan ondernemen, is de startperiode meestal de beste optie. Hierbij mag je zoveel uren werken als je wilt, zonder sollicitatieverplichtingen. De inkomsten uit je bedrijf mag je behouden en je bent tevens verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

2. Bedrijf starten met urenkorting

Bij urenkorting geef je aan het UWV door hoeveel uren je aan je bedrijf besteedt. Deze uren worden vervolgens in mindering gebracht op je uitkering. Zowel directe als indirecte uren tellen mee. Hoewel je geen toestemming van het UWV nodig hebt voor urenkorting, blijft de sollicitatieplicht wel van kracht.

Indien je deeltijd wilt ondernemen, of als je naast je voormalige baan al een bedrijf had en meer uren wilt besteden aan je onderneming, is deze optie zeer geschikt. Onthoud dat alle uren meetellen, inclusief acquisitie- en reisuren. Geef je uren altijd direct door aan het UWV om te voorkomen dat je een korting op je uitkering of zelfs een boete riskeert.

3. Bedrijf starten zonder behoud van WW-uitkering

Als je klaar bent om volledig als ondernemer aan de slag te gaan, kun je ervoor kiezen om je WW-uitkering volledig los te laten. Dit moet je overleggen met je UWV-adviseur.

Deeltijd ondernemen

Vier op de tien ondernemers die vanuit de WW starten, combineren hun bedrijf uiteindelijk met een baan in loondienst. Parttime ondernemen biedt voordelen, zoals verminderde financiële risico’s dankzij een regelmatig inkomen. Parttime ondernemen heeft echter wel fiscale gevolgen, zoals invloed op je aangifte inkomstenbelasting en eventuele toeslagen.

Succesvolle start

Bij een bedrijf starten vanuit WW duurt de startperiode maximaal zes maanden, waarna je beslist of je doorgaat met je bedrijf of stopt. Volgens onderzoek kiezen meer dan 70% van de WW-starters voor voortzetting van hun onderneming na de startperiode. Een aanzienlijk deel van hen blijft ook na drie jaar succesvol. Zij hebben dan geen recht meer op resterende WW-uitkering.

Als je besluit om tijdens of na de startperiode te stoppen met je bedrijf en je kunt weer beschikbaar zijn voor werk, is er mogelijk opnieuw recht op een WW-uitkering. Dit kan pas nadat de startperiode van 26 weken voorbij is.

bedrijf starten vanuit WW