19 februari 2024
Ondernemerschap
De digitale dreigingen: wat moet je weten?
Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: ondernemingen die het slachtoffer worden van cyberaanvallen. Het lijkt de ver-van-mijn-bed-show, totdat het jou overkomt. Cybersecurity voor bedrijven is inmiddels een belangrijk item. Wist je dat in 2021 85% van alle bedrijven te maken kreeg met een phishing aanval? Grote kans dat dit percentage inmiddels nog hoger ligt.
Cybercriminelen blijven namelijk niet stilzitten en jouw bedrijf kan een doelwit worden. We zien met regelmaat aanvallen door ransomware, phishing-pogingen, en datalekken. Deze cyberbedreigingen kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de reputatie en continuïteit van je bedrijf.
Niet te hacken: zo beveilig je de basis
Om je bedrijf online te beschermen, moet je terug naar de basis. Het begint bij sterke wachtwoorden en het gebruik van authenticatie. Klinkt simpel. Maar toch zit hier vaak de eerste valkuil. Gebruik wachtwoordmanagers om sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts te maken en sla ze veilig op.
Ook is het cruciaal om altijd up-to-date te zijn met de nieuwste software-updates en patches. Houd die hackers buiten de deur door je systemen up-to-date te houden.
Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een veilig netwerk. Public Wi-Fi is handig, maar kan je blootstellen aan allerlei risico’s. Instrueer medewerkers ook over het belang van digitale veiligheid en bewustzijn – een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch?
Cybersecurity voor bedrijven
Je bedrijfsdata zijn het hart van je onderneming. Zorg dat je altijd back-ups maakt en deze versleutelt. Overweeg cloudstorage voor je data die goede beveiligingsmaatregelen biedt – hiermee staat je waardevolle informatie niet alleen stevig als een huis, maar is het ook nog eens bereikbaar vanuit iedere locatie.
En als het mis gaat, wees dan voorbereid met een plan voor datalek respons en herstel. Zo kun je adequaat handelen en de schade beperken.
Wat is social engineering?
Cybercrime is een groeiend probleem waar veel ondernemers mee te maken krijgen. Hoewel je als ondernemer kunt zorgen voor goede cybersecurity, speelt social engineering een steeds belangrijke re rol in cybercrime. Social engineering is een vorm van manipulatie waarmee criminelen toegang proberen te krijgen tot vertrouwelijke informatie of systemen. Als je eenmaal weet wat social engineering is en welke tactieken worden gebruikt, dan kun jij jouw bedrijf weerbaar maken.
Social engineering is een geraffineerde vorm van liegen en bedriegen waarbij criminelen gebruikmaken van psychologische trucs om hun doel te bereiken. Het kan via verschillende communicatiemiddelen gebeuren, zoals e-mail, telefoon of persoonlijk contact aan de balie. Phishing is één van de meest voorkomende vormen van social engineering waarbij criminelen duizenden e-mails versturen in de hoop dat er enkele ontvangers op de bijgevoegde links of bestanden klikken. Bij spear phishing wordt er specifiek gericht op bepaalde personen binnen een organisatie om zo toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie.
Hulp nodig?Geef cybercriminelen geen kans
De eerste stap om jouw organisatie weerbaar te maken tegen social engineering is bewustwording creëren onder medewerkers over dit onderwerp. Het is belangrijk om hen te trainen in het herkennen van verdachte e-mails, telefoontjes of persoonlijke interacties met onbekenden. Daarnaast kun je als organisatie ook technische maatregelen nemen, zoals het installeren van firewalls en antivirussoftware.
Een andere tactiek die fraudeurs gebruiken bij social engineering is het creëren van urgentie of juist het wegnemen ervan. Ze kunnen doen alsof er een urgente situatie is waarbij snel actie nodig is of juist doen alsof er niets aan de hand is om zo vertrouwen te winnen. Het is belangrijk om als organisatie altijd kritisch te blijven en informatie te verifiëren voordat er actie wordt ondernomen.
Fraudeurs maken ook vaak gebruik van beloningen of straffen om hun doel te bereiken. Zo kan er bijvoorbeeld gedreigd worden met boetes of gevangenisstraffen als er niet wordt voldaan aan bepaalde eisen. Aan de andere kant kan er ook een beloning worden beloofd voor het delen van vertrouwelijke informatie of het klikken op een link in een phishingmail. Het is belangrijk voor medewerkers om alert te blijven op dit soort trucs en altijd kritisch na te denken voordat ze actie ondernemen.
Kosteloos advies van lokale specialisten?
Met De6voorOndernemers sta je er niet alleen voor. Hier is hoe het werkt:
Vul de check in
Kies de specialist
Neem Contact op
Informeer en train je personeel
Het beschermen van jouw organisatie tegen cybercriminaliteit begint bij bewustwording. Door bijvoorbeeld medewerkers te trainen in het herkennen van verdachte situaties en door technische maatregelen te nemen, kun je als organisatie weerbaar worden tegen cybercriminaliteit. Het is belangrijk om altijd alert te blijven en informatie te verifiëren voordat er actie wordt ondernomen.
Tenslotte is het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Brabant-Zeeland beschikbaar voor mkb’ers en ondernemers met personeel die meer willen weten over cybersecurity voor bedrijven, digitale veiligheid en social engineering. Hier kun je terecht voor nieuws, tips en tools om jouw organisatie weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit.