18 augustus 2023
Regelingen en wetgeving
De energiebesparingsplicht en de informatieplicht. Wat zijn dat en hoe voorkom je boetes? Heeft jouw bedrijf een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh of een gasverbruik van meer dan 25.000 m3? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen en op die manier te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Als jouw bedrijf een kantoorpand heeft, is het zelfs vereist om vanaf 2023 minimaal energielabel C te hebben. Wat kun je zelf aanpakken en welke taken moeten worden uitbesteed? En hoe zit het met die informatieplicht?
Energiebesparingsplicht van 2023
Nederland streeft ernaar om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Als ondernemer krijg je daarom te maken met steeds meer maatregelen, waaronder de energiebesparingsplicht. Deze verplichting geldt voor bedrijven met een elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh of een gasverbruik van meer dan 25.000 m3 per jaar. Ter vergelijking: dit is meer dan twintig keer het gemiddelde elektriciteits- en gasverbruik van een Nederlands huishouden. Als jouw verbruik lager is, geldt deze verplichting niet voor jou.
Valt jouw bedrijf onder de energiebesparingsplicht?
Dan moet je in 2023 alle energiebesparende maatregelen nemen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Je kunt controleren welke maatregelen precies nodig zijn door de erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML) te raadplegen.
Informatieplicht voor energiebesparing
Naast de energiebesparingsplicht geldt er ook een informatieplicht. Zo’n 80.000 bedrijven in het mkb moeten voor 1 december 2023 een rapportage indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze rapportage dien je in via het eLoket van de RVO. Let op: het gaat hierbij dus niet om het doorgeven van je energieverbruik, maar een complete rapportage. Dit rapport moet vermelden welke energiebesparende maatregelen in jouw bedrijf daadwerkelijk zijn doorgevoerd.
Misschien had je begrepen dat de informatieplicht 1 keer in de 4 jaar nodig is en denk je dat je nog tijd genoeg hebt. Helaas is de plicht al sinds 2019 onderdeel van de Wet Milieubeheer en heb je echt nog maar tot eind 2023 de tijd. Dat geldt niet alleen voor het geven van informatie, maar ook voor het doorvoeren van de maatregelen waarmee je energie bespaart in je bedrijf.
Gratis advies nodig? Doe de checkImplementeren van energiebesparende maatregelen
Sommige maatregelen kun je zelf uitvoeren, terwijl je voor andere hulp van experts nodig hebt. Houd er rekening mee dat er lange wachttijden kunnen zijn vanwege een tekort aan installateurs.
Zelf doen
Je kunt direct energie besparen door enkele eenvoudige aanpassingen:
- Installeer tijdschakelaars: Plaats tijdschakelaars op verlichting, ventilatie en verwarmingssystemen om onnodig energieverbruik buiten werktijden te voorkomen.
- Check het verbruik van nieuwe apparatuur: Zorg er bij aanschaf van nieuwe apparaten voor dat je bewust kiest voor de meest energiezuinige variant. Het loont om ook voor kleine apparatuur het energieverbruik in de gaten te houden.
- Verbeter verlichting: Vervang traditionele lampen door energiezuinige ledverlichting en installeer bewegingssensoren om ongebruikte ruimtes niet onnodig te verlichten.
- Voorkom tocht: Voor panden met veel in- en uitloop kun je deurdrangers op buitendeuren plaatsen, zodat deze automatisch sluiten na gebruik.
- Efficiënt gebruik van airco: Een airco is fijn, maar kan wel enorm veel energie verbruiken. Combineer airconditioning met zonwering en natuurlijke ventilatie om efficiënter met energie om te gaan.
Laten doen
Voor complexe of gespecialiseerde energiebesparende maatregelen is vakmanschap nodig. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:
- Isolatie van het bedrijfspand: Verbeter de isolatie van je pand door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en isolatie van warmwaterleidingen toe te passen.
- Vervang enkel of dubbel glas: Overweeg hoogrendementsglas, zoals HR++ glas, om warmteverlies te verminderen. Vernieuw indien nodig ook de kozijnen.
- Zonnepanelen: Laat zonnepanelen leggen op het dak van je bedrijfspand.
Energiegerelateerde subsidies en regelingen
Of je nu kleine of grote stappen neemt richting verduurzaming, het vergt investeringen. De overheid heeft verschillende subsidies en financiële regelingen in het leven geroepen om ondernemers tegemoet te komen.
- Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM): Als je hulp nodig hebt bij het identificeren van rendabele besparingsmaatregelen, schakel dan een energieadviseur in. De SVM subsidieert 80% van de kosten voor advies en ondersteuning, tot maximaal € 2.500. Aanvragen zijn mogelijk tussen 1 april en 30 september 2023.
- Energie-investeringsaftrek: Bij investeringen in energiebesparende maatregelen kun je mogelijk gebruikmaken van de EIA, waarmee je 45,5% van de investeringskosten kunt aftrekken van je winst. Controleer de voorwaarden op de RVO-website.
- Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen): Voor financiering van verduurzamingsprojecten kan de BMKB-Groen regeling financiële ondersteuning bieden, waarbij de overheid garant staat bij eventueel uitblijvende terugbetaling.
Wacht niet te lang
Het implementeren van energiebesparende maatregelen blijkt voor veel ondernemers een uitdaging te zijn. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een tekort aan technisch personeel, wat de uitvoering van bepaalde maatregelen bemoeilijkt of zelfs onhaalbaar maakt. Bovendien was de Erkende Maatregelenlijst (EML) laat beschikbaar, waardoor ondernemers achterlopen bij het uitvoeren van deze maatregelen. Diverse instanties hopen dat de overheid rekening zal houden met deze omstandigheden, maar het is hoe dan ook verstandig om zo veel mogelijk aan de vereisten te voldoen voor het eind van 2023.